skip to Main Content
Bellen gaat sneller: 06 249 11 763

Hoe stiller je wordt, hoe meer je (jezelf) kan je horen

Tijd voor jezelf creëren in een hectisch bestaan is lastig

Er is zoveel te doen, zoveel wat ons prikkelt. De tijd raast voorbij, dagen worden in no time weken en voor je het weet is er weer een jaar voorbij! Heb je geleefd of ben je geleefd? Hoe draai je het om?

Hoe gaat het?

Kijk eens terug op het afgelopen jaar. Krijg je dan een blij gevoel? Een glimlach op je gezicht? Wat waren de momenten voor jou waarin jij je helemaal jezelf voelde? Tevreden met wat er op dat moment was. Heb je van het afgelopen jaar energie gekregen? Of heeft het energie gekost?
Neem dan eens de tijd om te voelen hoe het nu met je is. Ben je blij? Hoe voelt je lichaam? Kan je überhaupt wel contact maken met je lichaam, of zitten je gedachten er continu tussendoor te jeppen? Ben je moe of voel je je energiek?

Ontspanning is wat je bent, spanning is wat je denkt te moeten zijn.

Wat kost je in je dagelijkse leven allemaal moeite? Waar moet je jezelf toe zetten of wat zuigt het leven al uit je voordat je er aan begonnen bent? Dat soort dingen passen dus niet bij jou, maar je doet ze omdat je dat van jezelf verwacht, of wellicht denk je dat anderen het van je verwachten? Dingen die ons moeite kosten zouden we eigenlijk moeten minimaliseren. Belangrijk om er achter te komen wat dat allemaal is. Je bewust te worden van wat je allemaal moet. Schrijf het eens op aan het einde van de dag: wat koste me vandaag energie?

Volg je hart, dat klopt!

Andersom is dat ook erg zinvol om te onderzoeken. Waar krijg je energie van? Waar wordt je blij van? Wanneer je je energie volgt, kom je namelijk uit bij je hart! Je hart en je intuïtie voel je in je lijf. Wanneer je hart ergens sneller van gaat kloppen, dan voel je je blij, zit je lekker in je vel en heb je genoeg energie om de wereld aan te kunnen. Volg je je denken, dan ben je voornamelijk bezig met het bedenken van scenario’s, het afspelen van situaties en gesprekken die je gevoerd hebt (kijk dan ook nog even hier). Dan voel je spanning op je schouders en nek, regelmatig last van je maag of je buik en qua energie voel je je soms al moe voordat de dag goed en wel begonnen is.

Verleg je aandacht van denken naar voelen

Het verschil is zeer goed voelbaar, tenminste wanneer je goed kan voelen, je bewust bent van je lichaam. Wanneer jij veel en vaak in gedachten bent, vanuit je hoofd leeft, dan is dat nog niet zo 1, 2, 3 gevoeld. Kijk maar eens of, terwijl je dit lees, je kan voelen hoe je benen de zitting raken, of je voeten op de grond. Lukt dat? Dat is het begin! Lukt het nog niet? No worries, het is een kwestie van oefening. Om meer contact te maken met jezelf, met je lichaam is het belangrijk om vaker te schakelen van denken naar voelen. In de blog hoe kom ik in mijn eigen kracht lees je dat je met je adem kan werken.

Tips

Maar natuurlijk is er naast je adem en bewust worden wat je energie geeft en energie kost nog veel meer wat je kunt doen. Er zijn hele simpele dingen om terug te komen bij jezelf door bijvoorbeeld Yoga, Meditatie, Thai Chi of Chi Gong te gaan beoefenen. Om NEE te zeggen tegen activiteiten (en zelfs mensen) die jou energie kosten. Zorg voor meer rust en adempauzes, zonder schermen, to do lijstjes of andere prikkels van buitenaf. Kies iedere dag zeker 3 dingen die jou energie geven!

Connectie met jezelf

Wanneer je echt het gevoel hebt dat je de connectie kwijt bent met jezelf dan kan het heel fijn zijn om een ander perspectief te krijgen op jezelf en je leven. Dit kan je bijvoorbeeld doen door met mensen in gesprek te gaan over je gevoel, met mensen uit je inner-cirkle of een coach.
Door dingen te ondernemen die buiten je comfortzone liggen, om er achter te komen hoe je je dan voelt en gedraagt. Maar ook door letterlijk afstand te nemen van je leven, door bijvoorbeeld mee te gaan op een yoga retreat. Afstand doet met verlangen wat wind doet met vuur, het kleine gedoofd en het grote aangewakkerd. Afstand creëert helderheid.

Kiezen voor jezelf

Tijdens een yoga retreat draait het een week lang om je eigen behoeften. Je mag doen (en laten) wat je zelf wilt, wat je zelf voelt. Niemand die tegen jou zegt wat je moet doen, er zijn geen verwachtingen van andere mensen en je laadt je batterij op door de natuur om je heen, de yoga die je doet en het eten wat je eet. Wanneer je dan terugkeert naar je eigen leven zal je merken wat voor een effect dat op je heeft gehad en hoe duidelijk sommige dingen voor je zijn geworden! Klaar om andere keuzes te maken!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top