Ga naar hoofdinhoud
Bellen gaat sneller: 06 249 11 763

Luister naar jezelf

Tijd om Stilte te creëren in een hectisch bestaan is lastig

Er is zoveel te doen, zoveel wat ons prikkelt. Weinig tijd om te luisteren naar jezelf. De tijd raast voorbij, dagen worden in no time weken en voor je het weet is er weer een jaar voorbij! Heb je geleefd of ben je geleefd? Hoe draai je het om?

Hoe gaat het?

Kijk eens terug op het afgelopen jaar. Krijg je dan een blij gevoel? Een glimlach op je gezicht? Wat waren de momenten voor jou waarin jij je helemaal jezelf voelde? Tevreden met wat er op dat moment was. Heb je van het afgelopen jaar energie gekregen? Of heeft het energie gekost?

Voel eens 

Neem nu eens even tijd om te luisteren naar jezelf om te voelen hoe het nu met je is. Ben je blij? Hoe voelt je lichaam? Kan je überhaupt wel contact maken met je lichaam, of zitten je gedachten er continu tussendoor te jeppen? Ben je moe of voel je je energiek?

Ontspanning is wat je bent, spanning is wat je denkt te moeten zijn

Wat kost je in je dagelijkse leven allemaal moeite? Waar moet je jezelf toe zetten of wat zuigt het leven al uit je voordat je er aan begonnen bent? De laatste soort moet je eigenlijk meteen uit je leven verbannen. Vraag is; waarom doe je het eigenlijk? Omdat je dat van jezelf verwacht, of wellicht denk je dat anderen het van je verwachten? Onze lat ligt soms op de verkeerde zaken hoog, vaak omdat we denken dat het zo hoort. Activiteiten die ons energie kosten zouden we tot een minimum terug moeten brengen! Daarom is het super belanrijk om er achter te komen wat de zuigers zijn. Om je bewust te worden van wat je allemaal “moet” en wat dat qua energie kost. Kijk aan het einde van de dag eens terug en maak dan een lijstje: wat kostte me vandaag energie? Het is heel makkelijk want wanneer je terugkijkt word je er acuut weer moe van.

Volg je hart, dat klopt!

Andersom is het natuurlijk ook zinvol om te onderzoeken waar je erergie van krijgt; je gevers! Waar word je blij van? Wanneer je de energie volgt, kom je namelijk uit bij waar je hart blij van wordt. Je hart en je intuïtie voel je in je lijf. Wanneer je hart ergens sneller van gaat kloppen, dan voel je je blij, zit je lekker in je vel en heb je genoeg energie om de wereld aan te kunnen. Dan luister je naar jezelf. Volg je je denken, dan ben je voornamelijk bezig met het bedenken van scenario’s, het afspelen van situaties en gesprekken die je gevoerd hebt. Dan voel je spanning op je schouders en nek, regelmatig last van je maag of je buik en qua energie voel je je soms al moe voordat de dag goed en wel begonnen is.

Verleg je aandacht van denken naar voelen

Het verschil is zeer goed voelbaar, tenminste wanneer je kunt voelen, waneer je je bewust bent van je lichaam. Wanneer jij veel en vaak in gedachten bent en vanuit je hoofd leeft, dan is dat nog niet zo 1, 2, 3 gevoeld. Kijk maar eens of, terwijl je dit lees, je kan voelen hoe je benen de zitting raken, of je voeten op de grond. Lukt dat? Dat is het begin! Lukt het nog niet om te luisteren naar jezelf? No worries, het is een kwestie van oefening. Om meer contact te maken met jezelf, met je lichaam is het belangrijk om vaker te schakelen van denken naar voelen, om de ruis die van buitenaf komt, daar te laten. In de blog hoe kom ik in mijn eigen kracht lees je dat je met je adem kan werken en op de meditatie pagina staat de bodyscan die je kan helpen met opnieuw leren voelen in je lijf. 

Luister naar jezelf

Zodra je voelt dat je zelfbewuster wilt worden, je eigen natuur beter wilt leren kennen zijn er legio aan mogelijkheden om dit kosteloos en op eigen houtje te leren luisteren naar jezelf. Een kleine, maar zeer effectieve stap is om alle notificaties op je telefoon uit te zetten, zodat je op die prikkels niet meteen hoeft te reageren.

Daarnaast zijn er super veel video’s te vinden om gratis Yoga & Meditatie te beoefenen of Thai Chi en Chi Gong. Hiermee oefen je met je lichaam en stem je af op de prikkels die je van binnenuit ontvangt. Ook wanneer je gedurende de dag zorgt voor meer rust en adempauzes, zonder schermen, to do lijstjes of andere prikkels van buitenaf versterk je het geluid van je innerlijke stem en wordt het makkelijker om te luisteren naar jezelf.

Connectie met jezelf

Observeer jezelf, blijf lijstjes maken aan het einde van de dag wat je energie gevers en zuigers zijn. Kijk of dat je zoveel mogelijk zuigers kunt vervangen door gevers. Dat zal je energielevel een enorme boost geven. Wanneer je echt het gevoel hebt dat je de connectie kwijt bent met jezelf dan kan het heel fijn zijn om een ander perspectief te krijgen op jezelf en je leven. Praat met mensen uit je inner cirkle over je gevoel, ook al is dat misschien lastig, het zal je zeker helpen. Voelt het niet prettig met mensen uit je directe omgeving dan kan je altijd bij mij als coach terecht.

Verbindt wijsheid en intuitie 

Door vaker te kiezen voor voelen in plaats van denken balanceer je de linker en de rechterhersenhelft, zo creëer je een goed relatie tussen logica en liefde, wijsheid en intuitie. Door die balans word je gelukkiger. 

Sprong in het diepe?

Voel je de behoefte om radicaal een ommezwaai te maken, om een week lang alleen maar te luisteren naar jezelf, alleen maar te voelen en weinig te (hoeven) denken? Ga dan mee op yoga retreat! Daar draait het een week lang om je eigen behoeften. Je mag doen (en laten) wat je zelf wilt, wat je zelf voelt. Niemand die tegen jou zegt wat je moet doen, er zijn geen verwachtingen van andere mensen en je laadt je batterij op door de natuur om je heen, de yoga die je doet en het eten wat je eet. Wanneer je dan terugkeert naar je eigen leven zal je merken wat voor een effect dat op je heeft gehad en hoe duidelijk sommige dingen voor je zijn geworden! Klaar om andere keuzes te maken!

Luister naar jezelf
Back To Top