skip to Main Content
Bellen gaat sneller: 06 249 11 763

Wat is yoga?

De tijd waarin je bij yoga dacht aan oude mannen in oranje gewaden, hippies met groentesapjes of aan paranormale huisvrouwenclubjes met geitenwollen sokken is voorbij! Want deze oeroude leer uit India is namelijk voor iedereen. Al eeuwen wordt yoga beoefend, maar het blijft voor veel mensen zweverig en vaag, geheel onterecht want yoga brengt je juist met je voeten op de grond door met je lichaam aan de slag te gaan. Maar yoga is mer dan bewegen op het ritme van de adem.

Yoga is een eeuwenoude ervaringswetenschap, die geen streng geloof vraagt, maar enkel vertrouwen in je eigen mogelijkheden als mens. Het is een wetenschap van een evenwichtige leven, een pad om volledig tot je potentie uit te groeien. In bewogen tijden zorgt het ervoor dat je met je eigen (stabiele) kern verbonden blijft, zodat je zelf kunt voelen wat het beste voor jou is en daarnaar kunt handelen.

Flexibelere mindset

Waarschijnlijk denk je bij yoga alleen aan de houdingen, logisch ook. Ook is meditatie tegenwoordig een woord wat iedereen kent. Yoga is dus meer dan dit, de yogafilosofie heeft 8 principes. Je hoeft niet in deze principes te geloven of je hierop toe te leggen om de voordelen ervan te oogsten. Integendeel, als je regelmatig yoga beoefent, krijg je vanzelf een andere mindset. Gebaseerd op je ervaringen met de wereld via een flexibeler zenuwstelsel.

Onrustige ademhaling en gespannen lichaam

Tijdens de fysieke yoga lessen die ik geef brengen we de aandacht naar het lichaam, naar je voelen. Doordat je meer bekend wordt met je lijf zal je in het dagelijkse leven ook bewuster zijn van je lichaam en de signalen die het geeft. Wanneer het tussen je oren rustig is dan heb je een rustige diepe ademhaling. Wanneer je gehaast bent of aan het piekeren dan is de adem vaak ondiep en kort. Waar voel jij de adem in je lichaam?

Zelfbewustzijn ontwikkelen

De uitbreiding van het zelfbewustzijn is de essentie van yoga. Bewust van je lichaamshouding, maar ook bewust van je levenshouding. Hoe ga je met weerstand om? Niet alleen op de mat, maar ook in het dagelijkse leven. Raak je compleet gefrustreerd wanneer een houding niet lukt of accepteer je de situatie en probeer je rustig verder te komen? Buig je mee met de flow van het leven of breken de uitdagingen van het leven je op?

When you own your own breath, nobody can steal your peace.

Door inspanning naar ontspanning

Door het verbinden van je aandacht en je gedachten aan je ademhaling en de bewegingen die je maakt, is er weinig ruimte is om na te denken: heerlijk! Yoga is dan ook uitermate geschikt om door inspanning te ontspannen. Daarnaast wordt je er ook nog flexibel van in je lijf en in je hoofd. Het leert je opnieuw luisteren naar jezelf, want vaak overstemmen wij deze signalen met onze gedachtes, met onze ideeën over wat en wie we moeten zijn. Je schakelt over van denken en doen, naar voelen en zijn.

Yoga voor iedereen!

Yoga is uitermate geschikt voor mensen die kampen met overspannenheid of een burn-out, maar ook voor mensen die een jachtig leven leiden, mensen die kampen met het is-dit-alles-dilemma, mensen met slaapproblemen en mensen met lichamelijke (spannings) klachten zoals nek- of rugpijn. Maar ook wanneer je op zoek bent naar een fijne workout kan je op een yoga-mat terecht. Er zijn veel verschillende vormen yoga waarvan ik er een aantal geef: Yin Yoga is de meest rustige vorm, deze daagt je mentaal het meeste uit. Basic en Yin Yang Yoga wisselt ontspanning en inspanning continu af en Flow Yoga is een meer uitdagende vorm van yoga, vergis je niet: je gaat hier van zweten!

GROEPSLESSEN

Dinsdag
18.45 uur (75 min) Basic Yoga Studio Saffrie
20.15 uur (75 min) Flow Yoga Studio Saffrie
Woensdag
09.30 uur (60 min) Yin Yoga Yogatrainer Online
18.45 uur (60 min) Yin Yang Yoga Yogatrainer Online
Donderdag
09.00 uur (60 min) Mobility Yoga Personal Fitness Nederland
18.45 uur (75 min) Basic Yoga Studio Saffrie
Vrijdag
09.30 uur (75 min) Yin Yang Yoga Licht op Yoga
Zaterdag
10.00 uur (90 min) Yoga & Brunch* Soulvibe
Zondag
09.30 uur (75 min) Yin Yoga* Studio Saffrie

* lessen 1x per maand, check de agenda voor actuele data!

Individueel yoga les?

Wanneer je yoga in wilt zetten als tool om jezelf beter te leren kennen, maar je voelt je bezwaard om dit in een groep te doen, neem dan contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

“Wat een geluk!”

Bij yoga vind ik het zelf belangrijk om les te krijgen van iemand waar ik me fijn bij voel, iemand die een prettige stem heeft. En wat een geluk! Dit heb ik gevonden bij Joke. Goede uitleg, zachte correctie en na een les voel ik me heerlijk ontspannen.
Ook de workshops zijn een aanrader. Geeft echt verdieping, verheldering. Er wordt tijd genomen en je vraagt nooit teveel.
Lieve Joke, ik ben dankbaar dat ik jou tegen ben gekomen. Zo veel van je geleerd! – Bertina

Back To Top