Ga naar hoofdinhoud
Bellen gaat sneller: 06 249 11 763

Weg van alles wat moet en hoort, loskomen van de lat.

Onze zoon gaat sinds een paar weken naar school, wat een hel. Niet verwacht dat het zoveel weerstand in mij op zou roepen. Ja, ik had zelf ook een hekel aan school. Ik heb het altijd een ‘waste of time’ gevonden. Als mijn moeder alle briefjes bewaard zou hebben waarop ik schreef dat ik me niet lekker voelde, vroeg of ik ook snipperdagen had net als mijn vader, dan had ze daar waarschijnlijk dozen mee kunnen vullen.

Natuurlijk snap ik het concept en vind ik ook dat het belangrijk is dat kinderen zich ontwikkelen Maar is het huidige systeem nog wel toereikend? De lat ligt direct zo hoog.

waarom moeten wij ons aanpassen aan het systeem?

Er zijn zoveel kinderen met van allerlei labeltjes tegenwoordig die in principe naar een “speciale school” moeten. Zou zou het niet veel logischer zijn als alle scholen speciaal zouden zijn? Waarom moeten we ons vanaf 4 jaar al conformeren, binnen de gestelde tijd eten, stil zitten, rustig praten?

Zijn we gek geworden?

We leven in een tijd waar er een explosieve groei is van onderdrukkers als ritalin en antidepressiva. Wachtlijsten van maanden voor geestelijke gezondheidszorg is normaal. Zijn we allemaal gek geworden? Nee, we zijn het contact met onszelf kwijt, doordat we niet loskomen van de lat. De adem gaat niet dieper het lichaam in dan de borstkas. Oppervlakkig. Net als het contact met onszelf. Met ons lichaam. Ons verstand krijgt alle aandacht.

Alles goed doen en nog steeds ongelukkig zijn 

Je past je aan conform de regels op school en krijgt een schouderklopje wanneer je het goed doet. Dat zet je door wanneer je gaat werken. Je bent verstandig en gaat niet over één nacht ijs, je wikt en weegt zorgvuldig, maakt mooie stappen in je carrière en toch ben je niet blij. Of erger; je hebt een burn-out. Misschien ben je ziek, zonder aanwijsbare reden. Er mist iets. Waarschijnlijk de connectie met je hart. Die klopt wel in je borst, maar je hoofd is de baas; die bepaalt de richting en je lichaam is eigenlijk een veredelde standaard voor het dragen van je hoofd.

eenheidsworst

We worden allemaal geboren met specifieke eigenschappen en kwaliteiten die maken dat jij JIJ bent. We zijn allemaal uniek. Maar toch worden we allemaal hetzelfde behandeld en is goede cijfers voor theoretische vakken het doel.

jaren leren voor iets waar je nooit iets mee gaat doen

Een goede vriendin van mij werkt al jaren op kantoor. Niet ontevreden, maar ze denkt dat ze beter af was geweest om te werken met haar handen als schoonheidsspecialiste bijvoorbeeld. Omdat zij goed kon leren is ze op de havo terecht gekomen en is die optie er gewoon nooit geweest.
Waarom moet je in het voortgezet onderwijs jaren aardrijkskunde volgen terwijl je er nooit meer iets mee gaat doen? Zou het niet beter zijn om te onderzoeken wat je allemaal leuk vindt om zodoende je eigen pad uit te stippelen? Hoe afwijkend dat pad ook is? Zou dat niet een veel beter signaal geven aan kinderen dat je goed bent zoals je bent, dat iedereen anders is? Dat het belangrijk is te leren om regelmatig die 35 centimeter af te leggen van je hoofd naar je hart, zodat je kan leren luisteren?

het leven wordt geregisseerd door alles wat moet en zo hoort

Mijn zoon gaat naar school terwijl mijn liefde net zijn diploma gehaald heeft voor zijn HBO opleiding. Het leven werd en wordt geregisseerd door alles wat moet en zo hoort.
Nu ben ik zelf al heel wat jaren bezig met het afpellen van mijn conditionering. Om van alle automatismen af te komen die ik opgebouwd heb om stevig te blijven staan in onze maatschappij. Moe werd en word ik er nog steeds van. Mijn liefde voelt zich ook zo. Hij heeft zich zo aan moeten passen aan het systeem waar geen ruimte was voor creatief en ‘out of the box’ denken. Tijdens zijn diploma uitreiking werd gesproken over creativiteit, daar was alleen tijdens de opleiding zelf, door alle protocollen geen ruimte voor. Bizar toch?

loskomen van alle verwachtingen

Wij hebben daarom besloten afstand te nemen, letterlijk. We gaan in 2018 een aantal maanden reizen,  weg van alles wat moet en hoort, loskomen van de hoge lat. Ons letterlijk mee laten nemen door het moment en de mogelijkheden in dat moment. Reizen; de puurste vorm van rebellie. We volgen ons hart. Bevrijden ons van labels. Laten vrijwillig controle los. We verruilen onze rol voor realiteit van de dag. We houden van het onbekende. Leren van het leven. Vertrouwen onbekenden. En genieten van elkaar. Check instagram voor de foto’s! 

Loskomen van de hoge lat

Ben je op deze pagina terecht gekomen omdat je veel stress ervaart, omdat wil loskomen van de lat? Ik heb een aantal ademalingoefeningen hier op de site en op youtube en meditaties voor je zodat je direct kan beginnen met het loskomen van jouw lat!

Back To Top