Ga naar hoofdinhoud
Bellen gaat sneller: 06 249 11 763

Even op adem komen..

Onze adem geeft weer in wat voor een toestand ons lichaam zicht verkeerd. Dat wil zeggen, voel jij je blij en ontspannen dan is de ademhaling langzaam en diep. Anderzijds voel jij je opgejaagd en ervaar je stress dan is de adem oppervlakkig en snel.

Bewust ademen

Tijdens een yogales proberen we de adem het lichaam langzaam in en langzaam uit te laten stromen. Je beweegt op het ritme van de adem. Makkie, althans dat denk je.

Wanneer je het druk hebt, stress ervaart, een vol hoofd hebt en tal van andere redenen kunnen ervoor zorgen dat de adem hoog en oppervlakkig in de borst beweegt. Wellicht ben jij iemand die geregeld zucht? Een zucht geeft lucht, maar vaak je lichaam daar niet bij gebaat. Je begeeft je dan waarschijnlijk in een staat van paraatheid, je bent in je “flight or fight-modus” in plaats van in je “rest en digest-modus”.

Wanneer het lichaam ervaart dat je in gevaar bent maakt het adrenaline aan, zodat jij een betere kans maakt om ongeschonden uit de strijd te komen. Alleen is er vaak geen fysieke strijd, maar eerder een mentale druk. Je kan je voorstellen dat in deze modus je lichaam weinig tijd neemt om alle processen in lichaam tot in de puntjes uit te voeren.

Oefening om je bewust en rustig te maken

Je kan jezelf fysiek en mentaal op adem komen door middel van ademtechnieken, hierdoor wordt het lichaam meer ontspannen. Echter is het wel belangrijk dat je eerst voelt waar in jouw lichaam je adem beweegt. Daarvoor kan je het beste op je rug gaan liggen met je knieën opgetrokken en je voeten op de grond. Zodra je jouw focus legt op je adem zal je merken dat je die meteen aanpast, wees gerust dat is normaal. Wanneer er iemand specifiek op jou let dan gedraag jij je ook minder natuurlijk, dat geldt voor de adem precies zo. Voel of je lichaam lekker ligt en leg je handen vlakbij je maag.

Kom maar even op adem

Als je nu heel diep inademt dan gaat waarschijnlijk de buik omhoog en dendert deze meteen weer naar beneden wanneer je uitademt. Dat is nu juist niet de bedoeling. Stel je voor dat je niet in de bovenste gedeelte van je longen komt (richting je sleutelbeenderen), maar ook niet in het onderstepuntje (onder- en achterkant ribbenkast)  Je gebruikt 70% van het maximale. Tel je adem, zowel de in- als de uitadem.
Laat dan de adem langzaam (niet traag) het lichaam instromen, en op ongeveer hetzelfde tempo beheerst weer uitstromen, zonder dat je de volledige longen gebruikt.

Zet maar op play

Hieronder tref je de oefening aan, zodat je alleen maar hoeft te luisteren.

Heb je het gevoel dat je op adem bent gekomen? Voel je je rustiger? Voel je dat je maagstreek beweegt op de inadem, je borstkas uitzet. Ben je visueel ingesteld en wil je de oefening uitbreiden? Check dan deze blog met video. 

Ervaar je vaker stress in je leven en in je lichaam? Dan is het wellicht een goed idee om wat meer oefeningen te doen. Je kan op de meditatie pagina kijken voor wat fijne oefeningen, of kom een keer naar een yogales, daar knap je zeker van op!

Back To Top