Ga naar hoofdinhoud
Bellen gaat sneller: 06 249 11 763

Yoga voor de eerste keer

De eerste keer yoga, ik weet het nog zo goed! In een spiritueel centrum in een wijk van Eindhoven. Het was een beetje muffig, met kristallen, wierook en voor mijn gevoel veel geitenwollen sokken.

Samen met een vriendin van mij, beide vooraan in de 20, stapte we een zaaltje binnen waar een stuk of 6 “oudere” vrouwen zaten, ze waren wel zeker 50 (heel oud, ahum). Mijn vriendin zat niet heel lekker in haar vel, waardoor we hier terecht waren gekomen in een poging met yoga het tij te keren.

Behoorlijk akward

Bij de eerste pose waar we op onze rug mochten gaan liggen, viel zij direct in een diepe slaap. Voor mij was het fijn ondanks dat het toch ook wel een beetje raar voelde. Tegenwoordig zouden we het akward noemen, wat net zo’n raar gevoel is als de spelling van het woord. De lessen heb ik nog een tijdje volgehouden, maar een echt klik met yoga had ik toen nog niet.

Wat te doen als je niet van sporten houdt?

Die klik met yoga kwam pas later, ik was toen achteraan in de 20 en in een relatie met een behoorlijk aantal jaren jongere meneer.  Dat doet toch wel iets met je. Mij gaf het in ieder geval ook het gevoel dat ik iets aan mijn figuur wilde doen om het (en daarmee hem) in goede fysieke staat te houden. Ik heb weinig met sportscholen, fitness of aerobics. En al helemaal niks met steps, of bodypump. Van hardlopen krijg ik een enorm paarse kop, dus dat  krijg was dat na 3 keer ook echt een no-go. Maar wat dan?!

Poweryoga!

Poweryoga kwam op mijn pad. Holy shit dacht ik toen ik de strak gestylde studio binnenliep met zeker wel wierrook, maar nergens een geitenwollen sok te bekennen. Het waren allemaal heel jonge, hippe mensen. De lerares was van mijn leeftijd en zat met het grootste gemak in een bijna split-achtige positie notities te maken.

Niet snel onder de indruk

Wauw, ik was meteen onder de indruk. En dat was ik ook van de les. Ik vond het gaaf, maar shit ook echt pittig. Ik kon met mijn handen net voorbij mijn knieën om op die manier naar de grond te zwaaien. Stortte van hoge plank naar de grond in plaats van naar een mooie lage plank. Mijn adem ging nog alle kanten in en viel na een uur hard werken meteen in slaap tijdens de ontspanning. Later begreep ik dat dat niet de bedoeling was geweest.

De effecten voelde ik pas later

Het gevoel na mijn eerste yogales in mijn hoofd en in mijn lijf was fantastisch. Maar hoe ik had geslapen gaf de uiteindelijke doorslag: dit smaakte naar meer! Veel meer. Eindelijk had ik iets gevonden wat ik makkelijk volhield, wat ik leuk vond om te doen en me bovendien fit en fierce houdt!

Yoga heeft me zoveel gebracht

Daarnaast heeft yoga me lichaamsbewustzijn gegeven, waardoor ik veel sneller voel wanneer mijn lijf onder druk staat. Het heeft me inzicht gegeven in mijn mentale processen waardoor ik weet dat ik (onder andere) een vastbijter ben, ook al is dat in sommige situatie heel ongezond voor mij. Als je op de mat jezelf pusht om dieper te gaan, dan blesseer je jezelf. Dat voelt niet goed. Evenals de druk die ik in mijn hoofd op mezelf leg en voorbij gaat aan mijn gevoel, blesseert me ook, al had ik dat eerst niet in de gaten.

Yoga gaat niet alleen over je lichaam

Het heeft me zoveel geleerd over mezelf. Maar ook als lerares, bijvoorbeeld dat ik niet alles hoef te beheersen om toch een goede lerares te zijn, want geloof me ik ben nog steeds niet zo soepel als de meeste van mijn collega’s. Maar daar gaat het ook helemaal niet om. Het is niet belangrijk om met je neus je benen te raken, het gaat om de reis ernaartoe. Om het ontdekken van de kracht en flexibiliteit van je lichaam en de flexibiliteit tussen je oren. Dat alles kan, als je maar blijft oefenen en terug blijft komen bij jezelf.

Ik gun jou ook yoga

Dat gun ik jou ook: meer kennis over wie je bent en in wat voor prachtig, krachtig lichaam je woont! Vaak zijn proeflessen gratis! In mijn agenda en op de yoga pagina zie je waar ik les geef. Check de sites van Studio Saffrie in Veldhoven en Yogatrainer in Eindhoven om te zien welke vorm je aanspreekt en ervaar het zelf!

Back To Top