Ga naar hoofdinhoud
Bellen gaat sneller: 06 249 11 763

Oefeningen to stress less!

Herken je het gevoel van niet uitgeslapen raken? Snel geïrriteerd zijn en gespannen schouders? Dan kan het zijn dat je niet goed ademt. Onze adem hoort als vanzelf richting de buik te gaan, maar soms komt hij niet verder dan je borstbeen. Dat noemen we een hoge ademhaling, je ademt dan eigenlijk maar half en alle processen die maar half werken leveren uiteindelijk problemen op. Zeker je ademhaling, misschien wel het allerbelangrijkste proces! Stress less is noodzaak!

Vroeger was stress er om je te laten overleven.

Je lichaam bevindt zich in een stresstoestand wanneer je een hoge ademhaling hebt, met als doel het lichaam te laten overleven. Dat klinkt misschien gek, maar stel je maar eens voor dat je duizend jaar geleden over een bospad liep en ineens oog in oog stond met een beer! In een nanoseconde maakt je lichaam zich paraat om te vechten of te vluchten. Je spijsvertering stopt even met verteren en verwerken, even lekker poepen heeft geen prioriteit. De aanmaak van nieuwe cellen wordt op een lager pitje gezet, je lichaam moet adrenaline aanmaken om te zorgen dat je sneller en sterker bent dan ooit te voren! Overleven, dat is het allerbelangrijkste.

Tegenwoordig hebben we stress op een ander level

Tegenwoordig komen we geen beren meer tegen op een bospad, maar ons lichaam heeft nog altijd dezelfde functies en wij hebben (veel) andere vormen van stress die dezelfde lichamelijke reactie oproepen. Een hoge ademhaling is een teken van stress, je bent niet ontspannen. Want als je lekker ontspannen bent is je adem langzaam en diep, houdt je lichaam zich bezig met de opbouw en onderhoud van je systeem. Lekker kunnen poepen is dan wel een van de prioriteiten net zoals het aanmaken van nieuwe gezonde cellen.

Staat je ademhaling aan de basis van je levensduur?

In sommige yoga tradities geloven ze dat je geboren wordt met een x aantal ademcycli, wanneer je deze gebruikt hebt betekent dit het einde van je leven. Het is daarom logisch dat pranayama (adembeheersing) een belangrijk onderdeel is in een yogales, leren om langzaam en diep te ademen. Yoga en meditatie zijn dan ook echt aanraders wanneer je last hebt van een hoge ademhaling.

Maar wat doe je als je geen inwendige yogi hebt die graag naar buiten wil komen? Eigenlijk is alles wat je mentale focus afhaalt van die hoge ademhaling goed. Ik kan namelijk wel tegen je zeggen dat je de adem aan het einde van je uitadem even vast moet houden, maar ik weet uit ervaring dat je daardoor juist tussen je oren in paniek kan raken. Met als gevolg (je raadt het vast al: een nog hogere ademhaling, eventueel zelfs hyperventilatie! Dat is een oefening voor later.

Oefening I stress less

Om je adem te laten zakken is het belangrijk om uit je hoofd te komen en in je lichaam. Voel je voeten! Draai een keer in het rond, stamp met je voeten op de grond, zwaai je armen in de lucht en ga zitten met een zucht (met dank aan Kabouter Plop), of kies een ander liedje en dans! Adem in en uit door je neus en kom dan rechtop staan, ontspan je schouders en voel je voeten. Breng het gewicht naar voren naar je tenen, maar laat je hakken op de grond staan. Duw alle tenen stevig op de grond. Breng daarna het gewicht naar je hielen en laat je tenen op de grond staan. Leg dan je handen op of net onder je navel en voel de beweging van je adem in je lichaam.

Oefening II stress less

Loop in een rechte lijn met de focus op het voelen van de voeten, zeg dan in stilte tegen jezelf wat je voelt. Linker hak land op de grond, afrollen van de voet, gewicht verplaatst naar links, rechtervoet zet af met tenen. Til rechtervoet op, breng naar voren, rechterhak op de grond en zo door.

Oefening III Stress less

Op de meditatie pagina staan oefeningen als de bodyscan waarmee je direct je stressniveau in het lichaam beinvloedt. Ook is het aan te raden om je bewustzijn te vergroten met betrekking tot je lichaam en adem. Je kan dit oefenen hoe het met je lichaam is, iedere keer wanneer je naar het toilet gaat. Waarom op het toilet? Daar kom je een aantal keren per dag en je lichaam is gewend dat het daar los kan laten. Een uitgesproken kans om te voelen waar je adem zich bevindt. Je lichaam geeft je namelijk een signaal wanneer de adem zich hoog in de borstkast  bevindt. Je bent niet op je gemak.. Wat ben je aan het doen dat je niet ontspannen bent of wat kan je doen om te zorgen dat je meer ontspannen wordt?

stress less

Back To Top