Ga naar hoofdinhoud
Bellen gaat sneller: 06 249 11 763

Hoe kom ik in mijn eigen kracht?

Hoe kom ik in mijn eigen kracht? Die vraag krijg ik op dit moment veel. Mensen zijn op zoek naar antwoorden, een nieuwe manier van leven. Het oude wringt aan alle kanten en voldoet niet meer. Iedereen is het beu om te rennen, te vliegen en te presteren. Om doodmoe wakker te worden na 9 uur diepe slaap. Geleefd te worden. Gevangen te zijn in het verleden, omdat ons hoofd ons telkens terugbrengt naar bepaalde situaties of gedachten.

De lat ligt hoog

De eisen die wij tegenwoordig aan onszelf stellen zijn bizar. We worden iedere dag op duizend verschillende manieren geprikkeld om een betere versie van onszelf te worden. Slanker, fitter, energieker. Zelf je suikervrije koekjes bakken. Clean living. Groen en duurzamer leven. Ambities to the max. Je moet behoorlijk stevig in je schoenen staan om je zelfvertrouwen hierdoor niet te laten beïnvloeden.

goed genoeg?

Overal wordt er om je heen uitgedragen wat jij onbewust al jaren tegen jezelf zegt: ik ben niet goed genoeg. Ik moet mijn best doen om erbij te horen. Want dat willen we allemaal, erbij horen op de een of andere manier. We willen allemaal normaal zijn, of zoals tegenwoordig de nieuwe norm is: speciaal zijn. Een killerbody, master yogi en overal van op de hoogte. We lopen onszelf massaal voorbij om aan alle hypes mee te doen, of zijn druk met ons tegen al die hypes af te zetten.

Een overvloed aan spanningsklachten

Vandaar dat er anno 2018 nog nooit zoveel spanningsklachten zijn geweest dan nu! Er is nog nooit zoveel anti depressiva voorgeschreven als heden ten dagen. We kennen allemaal op onze eigen manier spanningsklachten. Je hebt zelf misschien ook wel eens last van gespannen schouders, hoofdpijn, onderrugpijn? We leven continu onder hoogspanning. Waar komt die druk vandaan die wij op onszelf leggen?

Ontspanning is wat je bent,
spanning is wat je denkt te moeten zijn.

In je eigen kracht staan

Hoe kom je terug in je eigen kracht? Misschien is een betere vraag; wat is dat eigenlijk in je eigen kracht staan? Voor mij is in je eigen kracht staan zijn wie je bent, zonder dat je je hoeft aan te passen aan iedere sitiuatie of dat iedere lat overtroffen moet worden door de volgende lat. Je bent in het moment jezelf, je bent tevreden met je leven, je voelt je energiek en vrij. Je leeft je leven zoals jij dat wilt, zonder dat je daar andere mensen van wilt overtuigen.

De eerste stap

Een eerste stap is om in je eigen kracht te komen is werken met je adem! Dat  is misschien niet wat je verwacht, werken met je adem. Maar wanneer je in een stresvolle situatie bevindt dan kan je dat merken aan je adem. Die is op dat moment heel oppervlakkig en hoog in je borst te vinden. Ben je ontspannen, dan stroomt je adem langzaam en diep je lichaam in, richting je buik.

Oefening baart kunst

Wanneer je focust op je adem maak je direct contact met je lichaam en ben je meteen in het hier en nu. Begin heel simpel. Sluit je ogen en voel hoe de adem je lichaam in en uit stroomt. Voel je lichaam. Je lichaam geeft feilloos aan wat je fijn vindt en wat je niet fijn vindt. Je lichaam kan je laten voelen wat je onbewust denkt, want emoties zijn reacties van het lichaam op je denken. Vanuit de adem kan je verdere stappen ondernemen. Meer bewustzijn creëren, daardoor kom je  dichterbij wie jezelf bent, jouw eigen natuur. In onderstaand filmpje geef ik je een oefening die je kunt doen:

Op je eigen pad

Oefen je dit vaker dan merk je aan je adem wanneer je in een situatie verkeert die je stress oplevert. Misschien zijn dat wel situaties waar je het helemaal niet van denkt. Je adem zal je bewust maken wat je hart voelt. Op die manier kan je makkelijker beslissingen nemen die voor jou op alle fronten goed is en zo kom je in je eigen kracht op je eigen pad.

andere opties

Andere zaken die je helpen om meer in je eigen kracht te komen staan is natuurlijk yoga, daarmee verbindt je ook de aandacht aan je lichaam. Die wijsheid neem je dan mee van de mat af, je dagelijkse leven in. Zelf geef ik les bij Studio Saffrie en Online bij Yogatrainer. Daarnaast kan een open en oprecht gesprek met een dierbare ontzettend helpen om meer inzicht te geven. Of een gesprek met een coach kan je helpen om op je pad in je eigen kracht te komen. Mocht je willen onderzoeken of wij een klik hebben, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen!

Back To Top